Ohlédnutí za Tříkrálovou sbírkou 2008


V sobotu a v neděli 5. a 6. ledna 2008 se v Teplicích nad Metují a Adršpachu konala Tříkrálová sbírka. Jménem všech těch, kterým se dostane pomoci z této sbírky, velice děkujeme vám přispěvatelům i malým koledníkům s dospělými, kteří je doprovázeli.

Tato sbírka je myslím trochu výjimečná mezi ostatními humanitárními sbírkami. Navazuje na už zapomenutou tradici tříkrálové koledy, i když nově a organizovaně. Mnoho lidí návštěva třech malých králů potěší, rádi si poslechnou jejich zpěv, někdy překrásný, jindy neumělý, ale milý. Králové také rádi chodí, vždy si domů od vás něco přinesou. Nejdůležitější na obnovené tradici je účel sbírky - pomoc lidem v nouzi.


Netačí pomoc od státu?


V dnešní době má stát dobře vybudovaný způsob pomoci lidem, kteří si nemohou vydělávat nebo jsou z různých důvodů v nouzi - důchod, nemocenská, různé sociální dávky atd. K tomu je vybudován systém pravidel, který většinu potřebných pokryje. Stále ale zbývá dost těch, kteří do takových pravidel nezapadnou. Např. zde nemají občanství nebo je zasáhla neočekávaná věc nebo jen mají nezodpovědné rodiče ... Nestátní organizace jsou založeny na vyhledávání lidí, kteří potřebují pomoc. Reagují také rychleji a pružněji, než státní instituce. Už proto, že jsou mnohdy založeny na práci dobrovolníků.


Kupříkladu rodina, je-li jí život milý, musí opustit domov, nechat tam všechno, jen protože nesouhlasí s vládou své země. Přijde k nám a stát ji ubytuje v uprchlickém táboře. Tam musí čekat, několik měsíců, někdy i roky než dostane rozhodnutí, jestli azyl dostane nebo ne. Po celou dobu nesmí nikde pracovat, pouze dostává kapesné. Jsou odsouzeni k tomu, aby seděli a čekali. Mají sice svobodu - vycházky, ale jsou v cizí zemi, nikoho tu neznají. Nestátní organizace chodí do uprchlických táborů a pomáhají těmto lidem - berou děti na výlety, na letní tábory, zprostředkovávají dospělým nějakou činnost, shánějí jim ošacení. Poznamenejme, že lidé chodící do táborů jsou většinou dobrovolníci, kteří to dělají zdarma.

Dalším příkladem jsou známé povodně - našlo by se spousta rodin, které jsou vděčni za příspěvek na stavbu nového domu, který by od státu nedostali. Nestátní organizace také organizují práci dobrovolníků v postižených oblastech.

Samostatnou kapitolou je pomoc v zahraničí - stavění škol v Africe, kopání studní...


Proč pořádat humanitární sbírky?


Proč vůbec pomáhat lidem, které neznám? „Já pomohu sousedovi, až bude v nouzi. Kdyby byl takový každý, žádná charita by nemusela být“, řekne si někdo. A dodá: „Pokud charita bude takto každému pomáhat, mezilidské vztahy ještě zhorší. Pak už ani soused nepomůže sousedovi - ať mu charita vypíše sbírku, řekne“ anebo naopak „Už jsem přispěl na charitu, ať ta pomůže sousedovi“.

Věřím tomu, že se vždy najde člověk, který by se pomoci od sousedů nedočkal. Může to být i proto, že sám soused nemá. A dále si myslím, že pokud někdo přispěje na dobrou věc, rozhodně ho to neodradí od pomoci sousedovi, spíše naopak.


Proč pomáhat lidem v méně rozvinutých zemích? Nám také v minulosti v období moru nikdo nepřinesl vakcínu, během třicetileté války nám nikdo nevozil humanitární pomoc, když jsme tady umírali hlady. „Ať si ty své války prožijí tak jako my.“

Myslím si, že i my jsme byli rádi za balíky z akce UNRRA a naši sousedé za Marshallův plán. Krom toho jsem toho názoru, že hladomor i krvavé občanské války např. v afrických zemích jsou zapříčiněny hlavně naší civilizací. Jistě, kmenové boje byly vždy a všude. Nedostatek jídla také. Ovšem dnes se naším vlivem rozpadají tradiční vztahy, některá území byla uměle rozdělena nerespektujíc kmeny, lidem se dostaly do rukou naše zbraně, které potom dávají tamějším vládcům větší možnosti. Naším vlivem byla narušena rovnováha a už není cesta zpět. Myslím si, že bychom měli alespoň mírnit následky a ukázat jim naše chyby, aby je neopakovali.


Nelze sbírku zneužít?


Vždy je dobré vědět, kam peníze jdou. Tříkrálová sbírka je sice celostátní, ale za naši oblast ji organizuje farní charita Náchod, která peníze rozděluje. Je možné přesně dohledat, na co se použijí. Část peněz se dokonce vrátí zpět do Teplic nad Metují. Tato část bude rozdělena po dohodě se sociálním odborem města a vedením základní školy. O jejich použití budete informováni.


Výsledky sbírky

Letos bylo vybráno v Teplicích a Adršpachu celkem 33514 kč.


Bohdašín 1134kč

Lachov 1200kč

Zdoňov 3452kč

Horní Teplice 980kč

Dolní Teplice + část Horních 5833kč

Dědov 1720kč

Teplice střed 7701kč

Kamenec + Nové Dvory 4568kč

Dolní Adršpach 2645kč

Horní Adršpach 4281kč


Z koledy


Protože víme, že se na koledníky spousta z vás těší, omlouváme se, pokud jsme vás nenavštívili. Zatím nebylo v našich silách projít všechny domy - jsou domácnosti, kde jsme ještě ani jednou nebyli. Jistě se také stalo, že jsme k některým z vás nezašli, i když jsme u vás minulý rok byli. Vždy musí vedoucí udržovat kompromis – projít co nejvíce domů, ale dbát na pohodu malých koledníků. Děti i vedoucí z toho musejí mít dobrý pocit.

Víme, že ne všichni do sbírky přispějí. Někteří prostě neotevřou, někteří nám podají i vysvětlení - nemají na rozdávání, nedůvěřují organizaci sbírky, z principu do humanitárních sbírek nepřispívají. Respektujeme jejich důvod. Koledu si ale poslechnout můžou, chtějí-li. Sbírka je dobrovolná. Doufáme ale, že se na nás nebudou zlobit, jestli na ně koledníci příště opět zazvoní. Ne z provokace, jen si nevedeme seznamy.

Letos poprvé jsme dostali příspěvek i koledu od lidí, kteří nebyli doma. Připravili balíček a pověsili ho za kliku na vchodových dveřích. Milí lidé.


Těšíme se na Tříkrálovou sbírku 2009


za koordinátory sbírky Martin Mráz