Rok 2009

Výsledky

oblast vybráno Kč vedoucí doba
Teplice střed 4320 Liběna Hrušková sobota
Dolní Teplice 8103 Jana Záleská sobota
bytovky ve středu Teplic 1884 Helena Šikutová čtvrtek
Kamenec 4009 Martin Mráz sobota
Horní Teplice 2596 Antonín Berka sobota
konec Dolních T., Bohdašín, Bučnice, část H.Adr. 3683 Petr Tauscher sobota
Dědov 1489 Pavlína Kollertová  
Lachov 1360 Nikola Machová sobota
Zdoňov (2 skupiny) 4054 Věra Bartoníčková, Milena Kretschmerová  
Dolní Adršpach 2589 Nikola Klikarová sobota
Horní Adršpach, N.Dvůr 2206 Martin Mráz neděle

Celkem 36293 Kč.

Články v místních novinách

Průběh

     Ve čtvrtek chodila jako první skupina paní Šikutové po teplických bytovkách.
     Hlavní koledovací den byla sobota. Navečer se některé skupinky setkali ve společenské místnosti. Bylo to velmi milé. Děti si ještě před úřadem zahrály hry ve sněhu.
     V něděli jsme se čtyřmi králi vyrazily projít část Horního Adršpachu.

     Letos se nám poprvé podařilo navštívit všechny části Teplic a Adršpachu. Nově jsme se podívali do Bučnice. Samozřejmě jsme úplně všechny domy, zvláště v Horním Adršpachu neprošli.

Využití sbírky a komentáře

     Do Teplic nad Metují se obvykle vrací 26% sbírky, letos to bylo 9418 Kč. Z toho jsme 4650 Kč použili v Teplicích nad Metují a zbytek odeslali Farní charitě Náchod na podporu jejich projektů. Po dohodě s ředitelem základní školy, učitelkami mateřské školy a sociální pracovnicí MěÚ jsme podpořili děti ze sociálně slabých rodin:

     Nutno říci, že jsme původně 3000kč věnovali jedné staré paní R. na nákup uhlí. Dostali jsme doporučení sociální pracovnice, že je tato paní v nouzi a uhlí po dohodě s ní zakoupili. Z dalších rozhovorů jsme postupně zjišťovali, že je opravdu v nouzi, ale vlastně ne finanční. Její špatná situace a následný nedostatek prostředků spočíval v přílišné závislosti na synovi, který mírně řečeno propadl alkoholu, ve kterém všechny svoje i matčiny peníze utápěl. Nemaje na živobytí si začali brát půjčky u lichvářů. Správná pomoc spočívala v jediném: vysvětlit starostlivé matce, že svému synovi nejlépe pomůže, pokud ho přestane podporovat a platit za něj půjčky. I toto bylo obtížné, závislost byla velice hluboká. Problém byl nečekaně vyřešen tím, že se paní odstěhovala do domova důchodců. Uhlí si odkoupil majitel bytu a navrácené peníze mohly být použity, jak jsme uvedli.

     Přidejme několik slov o kontroverzním uhrazení poplatku za odpady. Po dohodě s pracovnicí MěÚ jsme uznali, že pomoc této rodině je vhodná uhrazením poplatku za odpady za děti, který nezaplatila předchozí rok. Bylo nám sděleno, že pokud rodič za dítě poplatek nezaplatí, po dovršení plnoletosti ho bude muset splácet ono samo, je to tedy pomoc dítěti.
     Nejprve se nám zdálo divné, že by dítě mělo platit za chyby svých rodičů. Je to přeci rodič, který je odpovědný za dítě a ne naopak. Pokud dítě samo jakkoli vytvoří dluh, musí ho splácet rodič. Je ale dovoleno uvalit na nezletilé dítě poplatek, který může, ale nemusí zaplatit rodič? Kupodivu je, jak nám potvrdili i jinde s tím, že je to nedomyšlenost v zákoně. Je možné, že se to časem změní nebo alespoň město samo upraví vyhlášku tak, aby za placení odpadů byla odpovědná vždy dospělá osoba.

Z koledy