TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA 2009



Charita Česká republika opět pořádá tradiční Tříkrálovou sbírku na pomoc rodinám a lidem v nouzi u nás i v zahraničí. Ve dnech pátek, sobota, popř. neděle 9. - 11. ledna 2009 budou do domácností v celé naší republice chodit skupinky malých tří králů se zpívanou koledou a s kasičkou Charity ČR, do které můžete přispět. Každou skupinku doprovází dospělý člověk, který má u sebe průkazku vedoucího skupinky s potvrzením Charity ČR. Pokud se chcete zúčastnit Tříkrálové sbírky, ať již jako vedoucí skupinky nebo jako malý král, zavolejte koordinátorovi sbírky pro Teplice nad Metují a Adršpach:

Martin Mráz, tel. 491613719, 608111829

Tradice tří králů

Tříkrálová sbírka vznikla na základě staré lidové tradice, která má svůj původ ve středověku, kdy se ve městech a na vsích hrály hry o Třech králích. Představení vyprávěla o mudrcích z dalekého východu, kteří se přišli poklonit Ježíškovi v jesličkách v Betlémě a předali mu své dary – kadidlo, myrhu a zlato. Chudé děti pak chodily 6. ledna oblečené za Tři krále po domech s betlémskou hvězdou a kadidlem, zpívaly lidem koledu „My tři králové“ a posvěcenou křídou psaly na dveře domů K + M + B s příslušným letopočtem. Vždy za to dostaly něco dobrého a občas i pár grejcarů na přilepšenou.

Tato tradice s nástupem socialistického režimu po r. 1948 postupně vymizela a byla znovu oživena až po r. 1989. Česká charita dala tříkrálovému koledovaní nový rozměr a smysl. Od roku 2001 v naší republice každoročně organizuje Tříkrálovou sbírku, kterou oslovuje všechny lidi dobré vůle, zda by přispěli na pomoc rodinám a lidem v nouzi u nás i v zahraničí.


Využití sbírky 2008


V Tepicích nad Metují a Adršpachu bylo v roce 2008 vybráno celkem 33514 kč. Jejich využití bylo:

35% (11731 kč) na humanitární pomoc v ČR

39% (13071 kč) projekty farní charity (dále FCH) Náchod – Dům na půli cesty, Sv. Anna - domov pro matky s dětmi

26% (8714 kč) bylo určeno na použití v oblasti konání sbírky.


Poslední část, tj. 26%, bylo možno použít na podporu lidem v nouzi u nás v Teplicích nad Metují a okolí. Po dohodě s ředitelem základní školy a sociální pracovnicí MěÚ jsme 4300 kč věnovali dětem ze sociálně slabých rodin: 6 dětem jsme zaplatili školní výlet a 2 dětem přispěli na letní tábor. Zbývajících 4414 kč jsme vrátili FCH Náchod na podporu uvedených projektů. Pokud máte návrh na využití sbírky 2009, kontaktujte koordinátora. Vyúčtování bude v srpnu 2009.


Projekty FCH Náchod, na které byly použity výtěžky z tříkrálové sbírky:


Dům na půli cesty Náchod zajišťuje pomoc mladým dospělým lidem, kteří se ocitli v obtížné životní situaci, kterou nejsou schopni řešit vlastními silami, ani za pomoci blízkého okolí - například po odchodu z ústavní péče, nefunkční rodiny nebo z „ulice“. Nabízí časově omezené ubytování v součinnosti s průvodním sociálním programem, možnost přípravy stravy, hygienické péče, obecné poradenství, aktivační a vzdělávací služby, nácvik praktických dovedností, pomoc při snižování negativního dopadu krize a při prosazování práv a zájmů. Cílem je zapojení klienta do samostatného života.


Domov sv. Anna pro matky s dětmi zajišťuje pomoc matkám s dětmi a těhotným ženám v nepříznivé a krizové životní situaci, související zejména se ztrátou bydlení nebo absencí sociálního zázemí a se sníženou schopností uživatele řešit svoji situaci vlastními silami nebo za pomoci blízkého okolí. Pomoc je poskytována formou nabídky dočasného ubytování s návazností na komplex sociálních služeb.


S použitím materiálů DCH Hradec Králové a FCH Náchod napsal Martin Mráz