TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA 2010 – VÝSLEDKY




Ve čtvrtek, v sobotu a neděli 7. - 10. ledna 2010 se v Teplicích a Adršpachu konala Tříkrálová sbírka organizovaná Charitou ČR. Možná, že i vy doma jste přivítali tři malé krále, poslechli si koledu a přispěli na dobrou věc. V dnešní době, kdy každý šetří nebo by měl kde se dá, je nutné nezapomínat na ty, kteří jsou v nedostatku a nemohou si za to sami. Sbírka je také takovou malou společenskou událostí. Lidé se na tři krále těší a velice je mrzí, pokud k nim některý rok z nějakého důvodu nezajdou.

25% vybraných peněz je použito na projekty Charity v České republice, 10% na projekty Charity v zahraničí, 39% na projekty Farní charity Náchod – Dům na půli cesty (dočasný domov pro mladé lidi, kteří se ocitli v obtížné životní situaci - např. po odchodu z ústavu, z nefungující rodiny), Domov pro matky s dětmi a Charitní ošetřovatelské a pečovatelské služby. 26% je možno využít v místě konání sbírky. O využití prostředků z loňské sbírky u nás v Teplicích jsme již psali (příspěvky dětem ze soc. slabých rodin na letní tábor, školní pomůcky a obědy), pokud máte dotazy nebo návrhy na využití letošní, dejte nám vědět.

Všichni zúčastnění - děti i vedoucí skupinek - mají po koledě dobrý pocit a radost a to díky tomu, že jsou většinou z vás velmi srdečně přijati. Ani sněhová nadílka koledníčky neodradila. Sladkosti, které od vás často dostávali, si jistě zaslouží. Skupinky vyšly v 9 hodin ráno, v poledne se šly ohřát a najíst a po obědě se vydaly znovu se zpěvem do ulic a domů. Koledovali často až do 17ti hodin. Chodit celý zimní den a zpívat od domu k domu je náročné, děti si však stačily i zadovádět ve sněhu. Večer po koledě se králové a vedoucí setkali ve společenské místnosti MěÚ a při dobrém čaji si popovídali o svých zážitcích. Děti si tam ještě zahrály různé společenské hry.


oblast

vybráno Kč

vedoucí

doba

Teplice střed

4676

Liběna Hrušková

sobota

Dolní Teplice

5510

Jana Záleská

sobota

bytovky ve středu Teplic

1646

Helena Šikutová

čtvrtek

Kamenec

5493

Martin Mráz

sobota

Horní Teplice + ulice s obchody

3159

Petr Tauscher

sobota

Dědov

1252

Pavlína Kollertová


Lachov

963

Nikola Machová

sobota

Zdoňov

2419

Věra Bartoníčková


konec Dolních T., Bohdašín, Bučnice

1934

Petr Tauscher

neděle

Horní Adršpach

2893

Martin Mráz

neděle


Letos se vybralo 29945 Kč, což je o 6348 Kč méně než loni. Bohužel se nám nepodařilo projít tolik míst, jako minulý rok, bylo i méně skupinek. Pro Dolní Adršpach jsme nikoho nesehnali, do Horního jsme jeli v neděli s teplickými králi. Ve Zdoňově byla jen jedna skupinka, která ho nemohla projít celý. I v Teplicích se nám do některých oblastí nepodařilo zajít. Letošní organizace byla mírně chaotická, příští rok bude lepší.

Pokud byste ještě rádi přispěli, můžete poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena 30Kč, pro sbírku 27Kč) nebo na účet 66008822/0800 u České spořitelny. Máte-li dotazy ke sbírce, můžete volat místním asistentům na 608111829 nebo 491613719, nebo navštívit internetovou adresu www.horniteplice.cz/trikralovasbirka. Informace o celostátní sbírce naleznete také na www.trikralovasbirka.cz.

Bezprostřední dojmy jednoho vedoucího skupinky: „Ano, tito malí i větší koledníčkové, možná i uličníci, děti, které mají také své problémy, a přece dokázaly svým vystupováním a zpěvem vnášet do našich dospěláckých srdcí něhu, otvírat zdánlivou lhostejnost, otvírat potřebnou laskavost, která je uzdravující. Také vytáhnout z našeho nitra vědomí, že máme odložit škarohlídství. Vždyť s dobrou myslí se dá řešit vše lépe. Kde jsme zaklepali, byli jsme přijati s vlídností.“

Děkujeme Základní škole Teplice nad Metují za pomoc při zajišťování dětí a MěÚ Teplice nad Metují za poskytnutí společenské místnosti. Děkujeme za pomoc lidem, kteří na sobotní setkání přinesli něco dobrého, vařili čaj, starali se o dětské hry a nakonec místnost uklidili. Jménem budoucích obdarovaných děkujeme všem vedoucím i malým králům za účast a především vám všem přispěvatelům. Těšíme se na Tříkrálovou sbírku 2011.


Martin a Helena Mrázovi, místní asistenti Tříkrálové sbírky