TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA 2010



Charita Česká republika opět pořádá tradiční Tříkrálovou sbírku na pomoc rodinám a lidem v nouzi u nás i v zahraničí. Na ulici budete potkávat skupinky malých tří králů, kteří budou zpívat známou koledu. Je možné, že vás navštíví i doma. Budete moci přispět do kasičky Charity ČR, kterou ponesou. Každou skupinku bude doprovázet dospělá osoba s potvrzením Charity ČR. Pokud se chcete zúčastnit Tříkrálové sbírky, ať již jako vedoucí skupinky nebo jako malý král, zavolejte koordinátorovi sbírky.

Sbírka bude probíhat hlavně v sobotu 9.ledna. Některé skupinky mohou ovšem chodit i jiné dny (např. v Teplických bytovkách chodí obvykle už ve všední den).

Tradice tří králů

Tříkrálová sbírka vznikla na základě staré lidové tradice tříkrálové koledy. Vychází z biblického příběhu o mudrcích z dalekého východu, kteří se přišli poklonit Ježíškovi v jesličkách v Betlémě a předali mu své dary – kadidlo, myrhu a zlato. Chudé děti pak chodily 6. ledna oblečené za Tři krále po domech s betlémskou hvězdou a kadidlem, zpívaly lidem koledu „My tři králové“ a posvěcenou křídou psaly na dveře domů K + M + B s příslušným letopočtem.

Tato tradice po r. 1948 postupně vymizela a byla znovu oživena až po r. 1989. Česká charita od roku 2001 v naší republice každoročně organizuje Tříkrálovou sbírku, kterou oslovuje všechny lidi dobré vůle, zda by přispěli na pomoc rodinám a lidem v nouzi u nás i v zahraničí.


Využití sbírky 2009


V Teplicích nad Metují a Adršpachu bylo v roce 2009 vybráno celkem 36293 kč. Jejich využití bylo:

35% (12702 kč) na humanitární pomoc Charity v ČR a zahraničí

39% (14173 kč) projekty farní charity (dále FCH) Náchod – Dům na půli cesty, Sv. Anna - Domov pro matky s dětmi

26% (9418 kč) bylo určeno na použití v oblasti konání sbírky.


Poslední část, tj. 26%, bylo možno použít na podporu lidem v nouzi u nás v Teplicích nad Metují a okolí. Po dohodě s ředitelem základní školy, učitelkami mateřské školy a sociální pracovnicí MěÚ jsme 4650 kč věnovali dětem ze sociálně slabých rodin: 3 školákům jsme přispěli na školní pomůcky, 1 dítěti na letní tábor, 1 dítěti na obědy ve školní jídelně, 1 ve školce, 2 dětem uhradili poplatky za odpady. Zbývajících 4768 kč jsme věnovali FCH Náchod na podporu uvedených projektů. Pokud máte návrh na využití budoucí sbírky, kontaktujte koordinátora.


Projekty FCH Náchod, na které byly použity výtěžky z tříkrálové sbírky:


Dům na půli cesty Náchod zajišťuje pomoc mladým dospělým lidem, kteří se ocitli v obtížné životní situaci, kterou nejsou schopni řešit vlastními silami, ani za pomoci blízkého okolí - například po odchodu z ústavní péče, nefunkční rodiny nebo z „ulice“. Cílem je zapojení klienta do samostatného života.


Sv. Anna – Domov pro matky s dětmi Náchod zajišťuje pomoc matkám s dětmi a těhotným ženám v nepříznivé a krizové životní situaci formou dočasného ubytování s návazností na komplex sociálních služeb.


Martin Mráz – koordinátor sbírky pro Teplice a Adršpach, tel. 491613719