TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA 2011 – VÝSLEDKY




Ve čtvrtek až neděli 6. - 9. ledna 2011 se v Teplicích a Adršpachu konala Tříkrálová sbírka organizovaná Charitou ČR. Děkujeme vám za vřelé přijetí, všichni – děti i vedoucí – mají díky němu ze sbírky radost a dobrý pocit. Děkujeme za příspěvky, jsou určeny na dobrou věc.

25% vybraných peněz je použito na projekty Charity v České republice, 10% na projekty Charity v zahraničí, 39% na projekty Farní charity Náchod – Dům na půli cesty (dočasný domov pro mladé lidi, kteří se ocitli v obtížné životní situaci - např. po odchodu z ústavu, z nefungující rodiny), Domov pro matky s dětmi a Charitní ošetřovatelskou a pečovatelskou službu. 26% je možno využít v místě konání sbírky. O využití loňské sbírky u nás jsme již psali - příspěvky dětem ze soc. slabých rodin. Budeme rádi za komentáře k využití minulé sbírky a za návrhy na využití letošní.

Jsme přesvědčeni, že spojení folkloru a humanitární sbírky není špatné. Tři králové by na většině místech již dnes nechodili. Původní smysl Třech králů – svěcení domů – a později koleda dětí z chudých rodin se již vytratil. Na několika místech v republice byla ovšem v 90. letech tradice symbolicky obnovena. Výtěžek ze sbírky jde na konkrétní účely, které se dají dohledat. Část může zůstat přímo v naší oblasti. Tříkrálová sbírka v ČR byla zavedena po vzoru podobné sbírky v Rakousku a Německu.

Letošní počasí bylo teplejší, ale deštivější a proto bylo méně příjemné než loni. To však koledníky neodradilo. Všichni zúčastnění - děti i vedoucí skupinek - měli po koledě dobrý pocit. Sladkosti, které děti od vás často dostávali, si jistě zaslouží. Večer po koledě se králové a vedoucí tradičně setkali ve společenské místnosti MěÚ a při dobrém čaji si popovídali o svých zážitcích. Děti si tam ještě zahrály různé společenské hry. Letošní sbírky se zúčastnilo 27 dětí a 10 vedoucích.


oblast

vybráno Kč

vedoucí

doba

Teplice střed

5278

Dominik Šikut

sobota

Dolní Teplice

6811

Jana Záleská

sobota

bytovky ve středu Teplic

2179

Helena Šikutová

čtvrtek

Kamenec, část Horního Adršpachu

7005

Petr Tauscher

So, Ne

Horní Teplice

2038

Antonín Berka

sobota

Dědov

2064

Pavlína Kollertová

sobota

Lachov

1127

Nikola Machová

sobota

Zdoňov

3965

Kristina Kořínková

sobota

Nový Dvůr,Bohdašín, konec Dol. T., část H.A.

4498

Martin Mráz

Pá,So,Ne

Dolní Adršpach

3250

Květa Klikarová

sobota


Letos se vybralo 38224 Kč, což je dosud nejvíce. Podívali jsme se do všech místních částí Teplic, i když se nám nepodařilo projít všechny domy. Pokud jste se nás nedočkali, již nebylo v našich silách k vám zajít. Doufejme příští rok. Do Horního Adršpachu jsme opět jeli v neděli s teplickými dětmi.

Máte-li dotazy ke sbírce, můžete volat místním asistentům na 608111829 nebo 491613719, nebo navštívit internetovou adresu www.horniteplice.cz/trikralovasbirka. Informace o celostátní sbírce naleznete také na www.trikralovasbirka.cz.

Děkujeme Základní škole Teplice nad Metují za pomoc při zajišťování dětí a MěÚ Teplice nad Metují za poskytnutí společenské místnosti. Děkujeme za pomoc paní Záleské, která na sobotní setkání přinesla občerstvení pro koledníky i vedoucí. Jménem budoucích obdarovaných děkujeme všem vedoucím i malým králům za účast a především vám všem přispěvatelům.


Martin a Helena Mrázovi, místní asistenti Tříkrálové sbírky