Sbírka 2022:
Sbírka u nás letos proběhla 7. - 9. ledna, hlavní koledovací den byla sobota.


Charita Náchod zve všechny krále i vedoucí na promítání filmu Myši patří do nebe - kino Vesmír Náchod, sobota 9. dubna 2022 v 13 hodin, sraz v šatně nejlépe v 12:45 hod.


Ze sbírky jsme do Teplic dostali 5000Kč. Věnovali jsme je ukrajinským rodinám, které nyní bydlí v Teplicích a jejich děti chodí do zdejší školy, jako příspěvek na nákup školních pomůcek. Je to malý příspěvek obyvatelům státu, který je v současné době v nouzi nejvyšší.


Den Oblast Vedoucí Vybráno
pátek 7.1. teplické bytovky Dorotka Šikutová 3330
sobota 8.1. Zdoňov Jana Novotná 7508
sobota 8.1. Dolní Teplice+Nový Dvůr Petr Diviš 6078
sobota 8.1. Kamenec Dorotka Šikutová 6457
sobota 8.1. střed Teplic Anežka Šikutová 5299
sobota 8.1. Horní Teplice Helena Mrázová 4650
sobota 8.1. Bohdašín+část středu Martin Mráz 7261
neděle 9.1. Dědov Martin Mráz 3336
neděle 9.1. Lachov Martin Mráz 3586
celkem 47505


Letos se po roční přestávce opět uskutečnilo tříkrálové koledování. Sestavili jsme 6 skupinek a v pátek, sobotu a neděli 7. až 9. ledna jsme prošli Teplice, Lachov, Dědov, Bohdašín a Zdoňov.

Protože je tu s námi stále covid, neplánovali jsme příliš rozsáhlou koledu a mnoho vedoucích i dětí nehledali. Počítali jsme s tím, že raději nepůjdeme do bytových domů, aby koledníci zůstávali stále venku, a některé části případně vynecháme. Neradi bychom, aby to díky nám odnesl byť jen jediný člověk. Ale nakonec jsme chodili i do bytovek a z Teplic zřejmě vynechali jen pár domů při cestě na Dědov a Bučnici, na kterou se málokdy dostane. Děti jsou přeci jen ve školách testované, koleda vyšla na dobu ústupu viru a varianta omikron, která se k nám blíží, tu ještě jednak moc není a jak se zdá, není tak nebezpečná. I kdybychom virus během koledy chytli, je nepravděpodobné, že ho rozneseme jinam. I tak jsme pozvání na čaj, který někdy dostáváme, letos s díky nepřijímali.

Počasí bylo letos jedno z nejlepších, sice byla zima, ale ne moc a hlavně nesněžilo ani nepršelo. V pátek skupinka s nejmenšími koledníky prošla bytovky ve středu Teplic. V sobotu byl hlavní koledovací den, 5 skupin si rozdělilo Teplice a Bohdašín a jedna chodila po Zdoňově. V neděli pak ještě jedna trojice navštívila Lachov a Dědov.

Děkujeme všem za vřelé přijetí. To, že nás čekáte, rádi si poslechnete koledu a případně hádáte, kteří králové to letos přišli a jak vyrostli od minula, je pro nás ta největší motivace. Omlouváme se Adršpachu, který jsme letos vynechali. Částečně díky karanténě v tamější škole a také už ani nezbyli králové s vedoucími. Díky omezením jsme také neuskutečnili tradiční oběd a společný večer, jako v minulých ročnících. Jen jsme se v sobotu dopoledne v klubu pod úřadem oblékli do královských šatů a odpoledne je, jak skupinky přicházely, svlékli, sundali koruny, vypili čaj a vrátili se domů.

I přesto, že byla letošní koleda omezená, jsme dosáhli celkem vysoké částky – 47 505 Kč, což je jen o 2 461 Kč méně než o předloňské rekordní, kdy jsme měli skupinek víc a zajeli i do Adršpachu. Věříme, že příští rok bude už covid neagresívní formy, kdy už nebude nutné se omezovat a sestavíme více skupinek. Už se nám někteří vedoucí i děti hlásili. Počítáme s Vámi.

Děkujeme Vám všem za příspěvky do kasiček, za pozornosti pro děti a městu za půjčení klubu pod úřadem. Děkujeme vedoucím a dětem za účast.

(uveřejněno v Teplických ozvěnách)



Skupinka třech králů před odchodem před klubem městského úřadu.


Pokud je málo králů, stává se králem vedoucí skupinky.


Krásně klenutá chodba městského domu.


Tři králové a tři sloupy.


Procházíme Bohdašínem.


Tři králové píší na dveře požehnání.


Po koledě.


Tři králové v kdysi krásném domě.



U mlýna v Dědově.