Sbírka 2023:
Sbírka u nás letos proběhla 14. - 15. ledna, hlavní koledovací den byla sobota. Jen jedna skupina prošla teplické bytovky už v sobotu 7. ledna.


Charita Náchod zve všechny krále na promítání filmu Šoumen krokodýl - kino Vesmír Náchod, sobota 28. ledna 2023, začátek promítání ve 14 hodin.


Den Oblast Vedoucí Vybráno
sobota 7.1. teplické bytovky Anežka Šikutová 2416
sobota 14.1. Zdoňov Romana Kubová 7845
sobota 14.1. Bohdašín+Nový Dvůr+Dědov+Javor Petr Diviš 9502
sobota 14.1. Kamenec Martina Malá 6527
sobota 14.1. Dolní Teplice Martin Mráz 7749
sobota 14.1. střed Teplic Helena Mrázová 7481
neděle 15.1. Horní Teplice Helena Mrázová 3000
neděle 15.1. Lachov Martin Mráz 3385
celkem 47905


Nejprve o termínu. Obvykle se koleduje o víkendu po Třech králích, u nás v Teplicích jsme ji letos posunuli. V Praze se každoročně pro skauty koná hra "Prahou plnou strašidel", letos se ji už některé děti mohly zúčastnit a tak jsme si dovolili termín posunout o týden. A to s vědomím, že nás jistě mnoho z vás bude čekat dříve. Zkusíme pražským skautům navrhnout změnu jejich termínu, protože tento problém mají všude každý rok. My jsme se s ním setkali poprvé, neboť naši skauti se hry mohli zúčastnit až letos - je až od určitého věku. Svátek Třech králů neposuneme, ale skauti by ten svůj termín mohli.

K průběhu koledy. Skupina pod vedením Anežky Šikutové s dětmi Šimonem a Adamem Jarkovskými, Magdalenkou Maláou vyrazila už v sobotu po svátku Třech králů a prošla bytovky ve středu Teplic. Hlavní koledovací den byla ale až další sobota. Den předtím si paní Kubová odvezla obleky a další věci do Zdoňova, kde tamní skupinka ve složení Michal Kuba, Tonda Novotný a Honza Ptáček prošla následující den celou obcí. V Teplicích jsme začali v sobotu. V klubu městského úřadu, bývalém zámeckém sklepě, se králové ustrojili do ministrantských obleků, které pamatují snad již dobu první republiky a přesto jsou stále krásné. Všichni si nasadili koruny a Baltazarové si načernili tváře. První vyrazila paní Malá s dětmi Magdalena Malá, Anna Kunartová, Hanička Mrázová na Kamenec. Další byla připravena skupinka Petra Diviše ve složení Gabriela Kunartová, Eva Divišová, Lucka Mrázová a ty jsme poslali do Bohdašína, pak na Nové Dvory, odpoledne do Dědova. Marně jsme čekali na vedoucí třetí skupinky. Nepřišla ani neposlala svoji dcerku, která se už těšila na koledu a ani se neozvala. To se stává a musí se s tím trochu počítat. Měli jsme naštěstí ještě jednoho náhradníka. Bylo jím dítko ze školky, původně se mělo jen učit - chodit se skupinkou, třeba jen část úseku a v ručičce držet Davidovu hvězdu. Osvědčilo se ale dokonale. Nejprve jen koledu poslouchalo, ale již na páté zastávce pělo jako zkušený koledník. Vedoucím se stala p. Mrázová, která měla být v zázemí a připravovat koledníkům oběd. Její skupina ve složení Mikuláš Mašek, Vlaďa a Pavlik Mrázovi odešla na trasu Teplice střed. Posledním vedoucím byl p.Mráz s koledníky Toníkem Krupičkou, Alexem a Eluškou Muchovými , kteří vyrazili na Dolní Teplice.

Počasí vyšlo letos krásně. V pátek pršelo, sobota byla sice pod mrakem, ale suchá a ani nebyla zima a v neděli opět pršelo. Letošní rok je rokem krizovým a válečným. Energie podražily, lidé šetří a mnohdy hodně podporují Ukrajinu. Ovšem na vaší štědrosti to nebylo vůbec znát! Všude jste nás vítali, očekávali, přispívali do pokladničky, i na ulicích při setkání obdarovávali. Děkujeme. Vaše radost je naší největší motivací. Dalším přínosem koledy je poznání okolí. Děti ale i vedoucí se tak seznámí se svými sousedy i vzdálenějšími obyvateli Teplic. Jedna skupinka navštívila i stáj se třemi králi - což byla tři jehňátka chovatelem panem Martincem takto pojmenovaná, protože se narodila na Tři krále.

Zpět ke koledě. Na dvanáctou hodinu jsme se všichni vrátili do Klubu, kde na nás čekal oběd, který nám uvařila nejstarší dcera Mrázových. Ta již z kolednických let pomalu odrůstá, letos se vlastní koledy neúčastnila. V kuchařských pracech mamku ovšem ochotně zastoupila. Po dobrém obědě jsme odcházeli dokončit své okrsky. Ještě před odchodem jsme byli pozváni do zasedací místnosti úřadu, kde právě probíhaly prezidentské volby, abychom jim zazpívali. Odpoledne po skončení trasy postupně do klubu přicházely skupinky, kde na ně čekal horký čaj, buchta a koláč, které nám darovaly maminky některých králů. Přijela i vedoucí ze Zdoňova vrátit obleky a pokladničku a částečně společně jsme si popovídali o našich zážitcích z koledy. Děti si mezitím zahrály na schovávanou i další hry, ale předtím se rozdělili o vykoledované dobroty. Je to taková odměna za prochozený den v ulicích města. Horní Teplice a Lachov jsme nechali na neděli. To už pršelo a tak jsme s jednou skupinkou (Pavlik, Lucka a Haňule) vzali dopoledne Horní Teplice trochu zrychleně - kam jsme nezašli, podíváme se opět příští rok a odpoledne Lachov.

Po loňské těsně pokovidové sbírce, kdy jsme neměli společný oběd a odpolední setkání, to byla milá tříkrálová koleda. Vybraná částka byla o něco vyšší než loni. Opět jsme se nepodívali do Bučnice a Adršpachu, ale jinak jsme prošli všechny části Teplic. Dost z vás nebylo doma, ale to tak bývá. Zvlášť, když jste nás často již nečekali. O to milejší pak bylo mnohdy setkání. Z letošní sbírky bude možné opět část použít v Teplicích. Loni jsme podpořili uprchlíky z Ukrajiny ubytované v Teplicích. Letos bychom v tom snad i pokračovali, protože přeci jen na naše domy nepadají rakety ze sousední země. Ale pokud byste věděli, jak užitečně někomu pomoci, můžete nám zavolat na 774366522.

Děkujeme vedoucím skupinek za pomoc, rodičům malých králů za dovolení účastnit se sbírky, dětem za účast a vám všem za příspěvky. Těšíme se na příští koledu. Rádi mezi námi uvítáme další vedoucí skupinek a třeba opět navštívíme Adršpach.



Skupinky třech králů ještě v klubu.


Společné foto třech skupinek.


Koledujeme od domu -


- k domu.


Odpočinek na šnecích.


U Maxipsa na Dolních Teplicích.


Prošli jsme podchodem.


U Artabana.


U voleb.


U svatého Floriána.


Koledníci jsou unavení.


Poslední zastavení u oveček pana Martince.


Po koledě.


V neděli na Horních Teplicích cestou -


- necestou.